Muokkaus 27.04.2016: Julkaisin keväällä 2016 koneesta uuden version. Käy lukemassa uudestakin koneesta juttu.
Julkaisin kesäkuussa 2015 Logbullet-nimisen pienajokoneen. Logbullet on aktiivisille metsänomistajille ja metsäpalveluyrittäjille suunniteltu pieni ajokone. Logbullet vie metsään taimet, tarvikkeet ja lannoitteet ja tuo metsästä tienlaitaan puutavaraa, kuten tuulenkaadot sekä ensi- ja energiaharvennuksilta kertyvän puutavaran.Tutustuin pienajokoneisiin, kun tarvitsimme omalle metsätilallemme metsäkelpoisen kuljettimen. Katselin kiinnostuneena ruotsalaisten metsänomistajien pienmetsäkonevideoita YouTubesta. Pienet metsäkoneet ovat Ruotsissa Suomea yleisempiä. Pieni ajokone vaikutti lupaavimmalta koneelta meille, mutta meillä ei ollut sellaiseen varaa. Kirjoitin vuonna 2011 jutussa ”kevyttä kuljetuskalustoa metsätöihin”:
minun on vaikea nähdä tilannetta missä koneen ostaminen on oikeasti kannattavaa. Hinnan ollessa 25 000€ sisältäen arvonlisäveron valmistajalle jäisi vielä riittävästi voittoa ja edes joidenkin asiakkaiden kannattaisi ostaa kone. Pienkoneet ovat kiinnostava vaihtoehto, mutta nykyisellä hintatasolla niiden ostamista on vaikea perustella.
En ajattellut juttua kirjoittaessani ryhtyväni itse yrittäjäksi, joka ryhtyy valmistamaan toivomaani konetta.
Ostimme jutun kirjoittamisen yhteydessä vuonna 2011 mönkijän. Petyin mönkijän etenemiseen maastossa. Metsäpoluilla ilman kuormaa mönkijällä pääsi eteenpäin, mutta maastossa lastin kanssa mennessä eteneminen pysähtyi. Hankalampaan metsämaastoon mennessä mönkijän osat tuntuivat turhan hepposilta oikeaan metsäkäyttöön. Logbullet on rakennettu metsään eikä se sisällä metsässä helposti vikaantuvaa hienoa elektroniikka. Koneen tekniikka on hyväksi koettua perustekniikkaa. Voimanlähteenä toimii pieniruokainen dieselmoottori, jonka tuottama voima välitetään renkaille hydrauliikan avulla. Koneen osto-osat ovat tunnettujen valmistajien vakio-osia. Osille on nyt ja tulevaisuudessa saatavuutta.
Logbullet painaa yhtä paljon ja vie saman verran tilaa autotallissa kuin nykyaikainen perheauto. Logbullet kulkee työkohteesta toiselle autotrailerilla ilman kallista lavettikuljetusta. Logbullet ei kaipaa erillistä konesuojaa, vaan sen saa varastoitua autotallissa tai vastaavassa tilassa.
Logbulletin käyttö on yksinkertaista. Kone kulkee eteenpäin ohjauskahvaa työntämällä ja taaksepäin ohjauskahvaa vetämällä. Logbulletin penkki kääntyy 180 astetta, jolloin koneen nosturia voi käyttää miellyttävästi istumalla katse kohti nosturia. Katso koneen käytöstä yllä oleva lyhyt esittelyvideo. Koneesta löytyy myös pidempiä videoita, esimerkiksi video lumen katkoman kuusen noutamisesta metsästä.
Pienajokonetta käytetään usein polkuverkoston ulkopuolella ilman kunnollisia kääntöpaikkoja. Logbulletin kanssa kääntöpaikan puute ei ole ongelma, konetta voi ajaa myös takaperin istuen katse menosuuntaan.Omalle kuljetuskalustolle on vaihtoehtona vaurioituneiden puiden jättäminen metsään tai ulkopuolisen urakoitsijan käyttäminen. Urakoitsijan käyttäminen pienellä kohteella maksaa helposti yhtä paljon kuin mitä puista saa rahaa. Jättämällä puut metsään saa ongelmakseen hyönteistuhot kuten vanhoja kuusikkoja tappavat kirjanpainajat. Muutenkin myyntikelpoisen puutavaran jättäminen metsään tuntuu heikolta metsätaloudelta.
Logbulletia ei ole ajateltu monen hehtaarin uudistushakkuun puiden ajamiseen. Suuret uudistusalat on helppo myydä metsäyhtiöille pystykaupalla ja puutavara kulkee uudistusalalta tienlaitaan suurilla kuormatraktoreilla. Valitettavasti samoilla suurilla kuormatraktoreilla kuljetetaan puut myös ensiharvennuksilta.
Metsäyhtiöitä vähemmän kiinnostavat kohteet kuten tuulenkaadot, pienet ensiharvennukset ja hajanaiset pienet uudistusalat on helpointa myydä hankintana. Metsän ”nollapuille”, eli puille, joita ei saisi myytyä pystykaupalla, syntyy arvoa kun ne saa tuotua tien laitaan myyntipinoon.Logbullet on varustettu vahvalla nosturilla, joka jaksaa nostaa kyytiin tukkikokoiset puut turvallisesti. Vahvalla hydraulisella nosturilla varustetulle ajokoneelle keksii jatkuvasti käyttöä.
Logbullet soveltuu myös jatkuvan kasvatuksen hakkuisiin. En näe jatkuvaa kasvatusta jaksollista kasvatusta kannattavampana taloudellisesti. Tilanteissa, joissa jaksollisen kasvatuksen aukkovaihe ei sovi metsänomistajalle, voi metsänomistaja käydä noutamassa tukkeja metsästä Logbulletilla. Silloin metsänomistaja saa tuloja metsästä myös ilman uudistushakkuita.
Logbullet ei jätä metsään suuria uria, puut voi käydä noutamassa metsästä lähes huomaamattomasti. Logbullet mahtuu kulkemaan ensiharvennettua metsää vastaavasta 3.5 metrin puuvälistä jättäen vielä metrin turvavälin molemmilla puolilla olevien puiden juurenniskoihin.Logbulletista löytyy lisätietoja koneen sivuilta logbullet.com. Sivuilta löytyy Logbulletin hintatiedot sekä lisää kuvia ja videoita. Lähden kiertämään koneen kanssa esittelymielessä. Pysyt helpoiten tietoisena koneen liikkeistä seuraamalla Twitterissä käyttäjää @logbullet tai tykkäämällä Facebookissa käyttäjästä Logbullet.com.
En tule muuttamaan puuntuottaja.com blogin sisältöä tai rakennetta tämän tuotejulkaisun takia. Jätin muista koneista kertovien juttujen julkaisun pois heinovaraisuussyistä alettuani suunnittelemaan omaa konetta. Kirjoitan tulevaisuudessa taas konejuttuja, kun Logbullet on nyt julkaistu ja minun sidokseni koneeseen on julkinen.
Hyvännäköinen kone on kyllä! Olisi hieno nähdä videoita siitä pienemmän puutavaran ajosta, jossa kone on parhaimmillaan. Onko laitteeseen suunnitelmissa laittaa teloja tai muita ”rautoja” renkaisiin tulevaisuudessa?
Moi ja kiitos. Toivomasi video on tulossa, olen menossa tekemään männikköön ensiharvennusta jolloin pääsen ajamaan myös kuitukokoista puuta. Syksyllä on sitten tulossa myös kuusikon ensiharvennusta. Onneksi ei ole kohteista pulaa jolloin pääsee ajamaan erilaisia kohteita.
Onnea ja menestystä! Todella tarpeellinen laite! Harmillista että pienkoneiden maine on painettu pohjalukemiin epäkelpojen koneiden ansiosta! Toivottavasti olet ottanut opiksesi toisten virheistä.
Moi. Menestys seuraa vain hyvää konetta. Olen pyrkinyt tekemään hyvän koneen ja karsimaan lastentauteja ennenkuin ensimmäinen kone lähtee asiakkaalle. Kone on rakenteeltaan mahdollisimman yksinkertainen jolloin vikaantuvia kohtia on vähemmän. Itse olen ollut positiivisen yllättynyt koneeseen, teen töitä jotta asiakkaatkin kokisivat vastaavasti.
Onnea ja menestystä yritykselle!!!
Logbullet vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta laitteelta ja mulle kokonaan uudelta laitetyypiltä. Logbulletille varmasti löytyy kysyntää, kunhan se sopivalla markkinoinnilla (tuote-esittelyt) tuodaan kohderyhmän tietoisuuteen. Joko voit kertoa mikä on perusversion hinta? Entä onko laitteessa hydrauliikka ulostuloa?
Takana on nyt varmasti muutama mielenkiintoinen vuosi laitteen kehittämisen ja yrityksen perustamisen parissa. Toivottavasti tulevat vuodet ovat menestyksellisiä Logbullet:lle.
Moi ja kiitos. Menestys seuraa työtä, lähden kiertämään koneen kanssa esittelymielessä Suomea. En oleta ihmisten ajavan montaa sataa kilometriä katsomaan konetta, sen takia minun pitää ajaa ihmisten luokse näyttämään miltä kone näyttää oikeasti ja minkälainen se on oikeasti ajaa. Koneen hinta löytyy http://www.logbullet.com etusivun alalaidasta. Pyrin välttämään hinnan kirjoittamista ympäriinsä – olen luvannut nyt toimittaa ensimmäiset koneet tuohon hintaan. Jos koneeseen tulee paljon hintaa nostavia ominaisuuksi lisää, joudun nostamaan tulevaisuudessa koneen hintaa. Koneessa ei ole tällä hetkellä hydrauliikan ulosottoa, ulosoton rakentaminen ei ole teknisesti kovinkaan haastavaa mutta nostaa valmistuskustannusta.
Koneella on valmiiksi joitakin samanhenkisiä kilpailijoita ja sitten iso pino kilpailevia menetelmiä. Kilpailu ei sinänsä pelota, enemmän pelottaisi jos kilpailijoita ei olisi.
Takana on todellakin mielenkiitoiset hetket koneen suunnittelun, proton rakentamisen ja sitten vielä uuden version rakentamisen kanssa. Ja siinä sivussa osahankinnan ja yrityksen perustamisen parissa. Olen piirtänyt koneen moneen kertaan, hukkaan menneitä suunnitelmia on turhan suuri kasa. En nähnyt järkevänä huonon koneen tekemistä. Jos piirustusvaiheessa tajuaa toisenlaisen osan olevan parempi, kannattaa piirtää osa uusiksi. Yksinkertaisen koneen suunnittelu ei ole yksinkertaista.
Mukavia lelujahan tuollaiset pienkoneet ovat. Niillä on kiva hakea joku tuulikaato ja polttopuukuorma, sekä kuskailla työvälineitä ja taimia. Olisi kuitenkin melko tärkeä laskea luotettavalla tavalla hinta käyttötunnille unohtamatta kuljettajan palkkaa.
Veikkaan, että tuntikustannuksen selvittyä ja tuottavuuden tullessa julki, herää päivittely, kuinka ihmeessä koneurakoitsija ajaa puut tienvarteen kuudella eurolla / kiinto.
Jos koneen kapasiteetti riittää esin neljään kiintoon tunnissa, on ajopalkka 24 euroa tunnissa miinus kulut.
Kun oikeassa metsäkoneessa puomissa on pituutta 11,5 m ja hankintahakkaajakin on opetellut pitkän rangan hakkuun palstalle, pystyy hän hakkaamaan 2 – 4 kiintoa tunnissa. Kannattaa ehkä keskittää tarmonsa moottorisahan käyttöön ajokoneen kanssa teutaroinnin sijaan.
Katselimme Soinissa ”viherpipertäjien ympäristöystävällisen” väljennyshakkuun, jossa ajokoneena oli käytetty Farmi-trac telakonetta, joka mahtui pujottelemaan kuviolla lähes joka puuvälistä.
Metsä oli pilalla: Pintajuurisessa kuusikossa juuret oli kalvettu kuorettomiksi ja jopa ”silakkapuntarin” kanssa oli koputeltu puiden kyljistä kuorta irti.
Kuviolla olisi jopa kuusipyöräinen iso metsätraktori tehnyt siistimmän jäljen, vaikka se toisi metsästä yli 20 kiinnon kuormia.(puhumattakaan kahdeksanpyöräisestä)
Moi. Puiden metsäkuljetuksen kuutiohinta on Suomessa suuremmilla kohteilla halpa. Metsäkoneurakoitsijat tekevät rahat harvesterilla uudistushakkuulla – ajokone on yleensä taloudellinen riippa ketjussa mukana. Logbullettia ei ole rakennettu kilpailemaan Ponssen ja muiden suurien ajokoneiden kanssa suurien firmojen hakkuille.
En tunne meillä päin yhtään yrittäjää, kuka tulisi ajamaan kuuden euron kuutiohinnalla pieniä harvennuksia tai yksittäisiä tuulenkaatoja metsästä. Viiden kuution hakemisesta 30 euron laittaminen laskun jälkeen yrittäjän tilille ei lämmittäisi urakkaan puoli päivää ja ison kasan polttoainetta käyttänyttä yrittäjää. Samoin taimien ja lannotteiden kuljetteluun ei löydy helpolla parilla kympilllä koko hommaa hoitavaa yrittäjää. Koneen käyttökustannusta pitää laskea sen oikean käytön ja kustannussäästön mukaan ja Logbullet helpottaa elämää myös hakkuiden ulkopuolella.
Olen itse ollut hakkaamassa ensiharvennusta traktorilla ajetulla kohteella. Kohde näyttää reilusti paremmalta (=tasainen harvennustiheys ja tarkka puuvalinta) ja selvisi metsäajosta vähemmillä kolhuilla kuin samoihin aikoihin ”oikeiden” urakoitsijoiden suorittama hakkuu. Kaikilla menetelmillä on olemassa sekä hyviä että huonoja tekijöitä. Menetelmien arviointi yksittäisien kohteiden mukaan on epäreilua. Viimeisimmän koneella teetetyn ensiharvennuksen työjälki oli ensiluokkaista, ulkopuoliselta urakointia ostettaessa työjälki on enemmän kiinni tuurista kuin taidosta.
Noilla perusteilla ”Rautahepo” on ainoa autuaaksi tekevä metsäkuljetin.
Eikä senkään käyttö kannata.
Moi. Laitan tähän linkin Lennartsfors Rautahepon sivuille. En ala sen suuremmin arvostelemaan / kehumaan kilpailevia tuotteita, vaikka en näekään Rautahepoa suoraksi kilpailijaksi Logbulletille.
Rautahepo ei ole pelkkä kuljetin, vaan se on hakkuun apuväline, joka on aina olkeassa paikassa ja jonka päällä rungot valmistetaan puutavaraksi ja kuormataan saman tien.
Siinä on vahva vinssi, jolla voi nykäistä konkelom alas, tai vetäistä tuulikaadon lsonkin ojan takaa, joko konaisena tai karsittuna. Suunnilleen silloin, kun on tankillisen sahannut, kävelytellään Rautahepo joko ajouran varteen, taikka jopa varastolle asti.
kone on varsin tehokas, mutta se on hakkuun apuväline, jolla voi kuljettaa ”rekan” kanssa vaikka isommankin taimimäärän taikka sen yhden melko suurenkin myrskytuhopuun.
Päivitysilmoitus: Kevään 2016 Logbullet sai lisää hevosia keulalle | Puuntuottaja – raha on paras metsäneuvoja
Päivitysilmoitus: Kuinka monta kuusta kannattaa istuttaa hehtaarille? | Puuntuottaja – raha on paras metsäneuvoja