Messuraportti: Wood Elmia 2017

Kävin kesäkuussa 2017 Hämeen ammattikorkeakoulun järjestämällä retkellä Elmia Wood -metsämessuilla Jönköpingissä Ruotsissa. Elmia on metsämessuksi suuri tapahtuma, messuilla kävi vuonna 2017 yhteensä 41 800 eri vierasta. Vuorovuosina Elmian kanssa järjestettävillä Suomen suurimmilla metsäkonemessuilla Finmetkossa kävi vuonna 2016 kolmen päivän aikana yhteensä 35 600 ihmistä. Kävijämäärät ovat vielä kohtuullisia, esimerkiksi vuoden 2017 Farmarissa Seinäjoellä kävi 94 000 ihmistä.

Messut järjestetään ”Elmia Wood” nimellä joka neljäs vuosi. Ruotsalaisten ei kuitenkaan tarvitse odotella seuraavia omia metsämessuja neljää vuotta, välivuosina metsämessuja järjestetään Ruotsissa toisella nimellä. Ruotsin seuraavat suuret metsämessut ovat samalla paikalla järjestettävät ”SkogsElmia” -metsämessut.

Jönköping on Suomesta matkustaessa haastavassa paikassa ajomatkan ollessa kaikista satamista ja lentokentiltä useita tunteja. Tukholmasta messualueelle tulee ajomatkaa 320 kilometriä suuntaansa ja Jönköpingin keskustasta messualueelle on ajomatkaa 20 kilometriä.

Messuille mennessä pitää majoitus varata reilusti etukäteen. Messuja lähimmät majapaikat ovat täynnä jo edellisenä vuonna. Puoli vuotta aiemmin lähimmät vapaat majapaikat sijaitsevät yli 60 kilometrin päässä messualueesta.

Suosittelen lähtemään messuille järjestettynä retkenä, jolla saa yksin matkustamiseen verrattuna bonuksena matkaseuraa. HAMKin retkellä oli mukana henkilökunnan lisäksi metsäpalveluyrittäjiä, metsureita ja puuntuottajia. Sain käydä retkellä monet hyvät keskustelut ja tutustua uusiin ihmisiin.

Messujen järjestelyt olivat heikommat kuin mitä olin odottanut. Etukäteen lippunsa ostaneita odotti kuvan ruuhka. 50 000 odotetun kävijän tapahtumaan oli varattuna vain yksi kahdella lipunlukijalla varustettu portti.

Vastaava kaaos koetaan messujen loputtua tilausajobussien jonottaessa hakemaan ihmisiä pois messuilta. Kaikki linja-autot eivät päässeet noutopaikalle edes puoli tuntia messujen loppumisen jälkeen. Henkilöautoilla saavuttaessa liikennekaaos on vielä suurempi, henkilöauton kanssa kannattaa varata reilusti aikaa pysäköintiin.


Messujen rakenne eroaa suomalaisista metsämessuista. Ihmiset ohjataan kulkemaan yhtenäistä metsässä kulkevaa kävelytietä pitkin. Järjestely on hyvä, vierailijat näkevät varmasti kaikki kohteet lenkillä ja esittelijät saavat kaikki vierailijat kulkemaan oman pisteensä ohitse. Jos joskus menen Logbulletin kanssa messuille, suostun menemän vain ja ainoastaan pienten koneiden lenkille. Muilla kohdilla koneen esittely on rahan ja ajan hukkaamista.

Meillä oli varattuna messuihin tutustumiseen aikaa puolitoista päivää. Ehdin käymään messut tarkasti läpi ensimmäisen päivän aikana, toisena päivänä olin messuilla sitten rennommin ja kiertelin kohteita enemmän tunteella kuin suunnitelmallisella tiedonhankinnalla.

Suurin motiivini mennä messuille oli käydä katsomassa kilpailevien toimijoiden tuotteita ja pohtia samalla miten esittelen tulevaisuudessa Logbullettia Elmia-messuilla.

Minulla meni ensimmäinen päivä tehokkaasti muiden valmistajien tuotteita kuvatessa ja pohtiessa miksi he ovat päätyneet siihen tekniseen ratkaisuun jota he käyttävät. En käytä toisten ideoita suoraan omassa koneessa, huonompaa ei kannata kopioida, mutta paremmasta voi poimia itselle ideoita.

Pienten metsäkoneiden suurinpana muotina tänä vuonna oli pienten kombi-koneiden (= hakkuu- ja ajokone) tuleminen kaikkien valmistajien mallistoon. Pienemmilläkin koneilla halutaan tehdä muutakin kuin vain ajaa puita maastosta tienlaitaan.

Minulla on ollut tavoitteena tehdä Logbullettiin sopiva hakkuukoura, nykyiset karsivat kouramallit ovat turhan painavia pieniin koneisiin. Minulla on ollut hakkuukouran kanssa muutamia haasteita. Tutkin messuilla kymmenen kouravalmistajan mallistosta teknisiä ratkaisuja ja sain messuilta uusia ajatuksia, joiden avulla pystyn toteuttamaan kouran.

Messut ovat teknisten yksityiskohtien lisäksi hyvä paikka saada selville kilpailijoiden täydet hintalistat. En tiedä miksi osa valmistajista salaa verkkosivuilla hintatietojaan ja jakaa hintatiedot täysin avoimesti messuilla koneiden ikkunoissa olevilla hintalistoilla.

Vuoden 2017 messut olivat sateiset. Sade ei ollut järjestäjän vika eikä sade haitannut messualueella kulkemista. Kävelyteille ajettiin joka yö lisää haketta pitämään polut siistinä kävelijöille.

Koneen valmistajille sade ei ollut yhtä kiva. Sade pehmensi näytösradat mutaliejuksi ja piti ihmiset vauhdissa kävelemässä esittelypisteiden ohitse. Perinteinen myyntivaltti ”jälkiä jättämättömyys” olisi ollut haastava perustella kurauran laidalla selittäessä.

Messujen näytösalueet eivät edustaneet tyypillistä ruotsalaista turvallisuusnäkökulmaa. Koneet saivat liikkua ihmisten seassa ilman mitään turvanauhoituksia. Yleisön kannalta kiva, pääsi ottamaan kuvia sopivista kuvakulmista ilman kuvia haittaavia muovinauhoja. Eikä kenellekään sattunut mitään.

Yllä olevassa kuvassa on Vimekin näkemys kombi-koneesta. Hakkuukoneeseen on laitettu taakse kardaani-vetoinen peräkärry. Koneen edessä kuvan vasemmassa reunassa on pääkävelyura.

Ruotsissa metsänomistajarakenne on myös erilainen kuin Suomessa. Yksityisiä metsänomistajia on vähemmän ja he omistavat keskimäärin 50 hehtaaria metsää meidän keskimääräisen 30 hehtaarin sijasta. Ruotsissa ei koettu vastaavaa tilojen pirstoutumista evakkojen asuttamisen seurauksena kuin Suomessa.

Ruotsissa puukaupat tehdään hankintakauppoina (=myyjä vastaa korjuukuluista). Kauppatavan takia ruotsalaisilla puuntuottajilla on suomalaisia puuntuottajia parempi kuva korjuukustannuksista. Ruotsissa myydään enemmän hankintakauppohin soveltuvia pieniä metsäkoneita ja muita omatoimisen metsänomistajan välineitä.

Messuilla oli mukana reilusti suomalaisia metsäkone-, hakkuukoura-, klapikone- ja muita metsäisiä valmistajia. Messuilla sai olla ylpeä omasta maasta, ilman suomalaisia valmistajia messut olisivat olleet paljon pienemmät. Kuvassa näkyy Porilaisen Sampo-Rosenlewin ajokoneen keula.

Messut ovat metsäkonevalmistajille paikka myydä koneiden lisäksi myös fanituotteitaan. Messuilta pystyi ostamaan lapsille reppuja ja vaatteita. Konemerkki on monelle metsäkoneyrittäjälle enemmän kuin konemerkki. Kun merkki on kerran valittu, sitä ei vaihdeta kovinkaan helpolla toiseen merkkiin.

Messuille tuodaan näytille aina yrityksen suurin tuote. Koivulahtelainen Logset toi mainoslauseensa mukaisesti ”kaikkien aikojen suurimman harvesterin” messuille näytille. Logset kutsuu konetta jättiläiseksi. Sellainen se onkin, Logsetin uutuus painaa ilman lisävarusteita 24 500 kiloa.

Viereisellä osastolla oli Tigercatin vastine suurimmalle metsäkoneelle. Esitteen mukaan Tigercatin LH822D painaa 33 800kg. Tigercatin kone on ajateltu suurien puiden kaatamiseen rinnemaastossa. Osataan sitä muuallakin tehdä suuria koneita.

Elmia hyvänä puolena on ”koko maailman metsämessut” lupauksen mukaisesti Suomessa tuntemattomien puunkorjuutapojen koneiden esittelyt. Minulle uutena menetelmänä oli jyrkkien rinnemaastojen korjuun mahdollistava vinssi. Vinssikone ajetaan mäen päälle ja vinssin avulla voidaan vetää erilaisia koneita ylös ja alas rinnettä.

Valmistaja käytti pienoismallia esittelemään vinssikoneen käyttämisen ideaa. Yksinkertainen pienoismalli selitti käytön nopeammin kuin mitä vieressä seisova vinssikone. Pelkkä vinssikone ilman pienoismallia ei olisi kertonut messuvieraille oikeastaan mitään. Konepeitto auki oleva rautakasa ei ole kauhean informatiivinen.

Toisena tapana pahoihin maastoihin on puiden vinssaaminen tornin ja korkealla menevän vaijerin avulla. Menetelmä on tuttu kaikille ”Metsien miehien” katsojille. En ollut aiemmin nähnyt vaijerilaitetta luonnossa.

Suomessa ei käsitykseni mukaan ole käytössä yhtään vaijerilaitetta. Meillä hankalat paikat laitetaan suojeluun. Muualla ei, Euroopan tarkasti suojellusta metsäpinta-alasta 50% sijaitsee Suomessa.

Messuilla täyden päivän kulkiessa iskee väkisin nälkä. Elmian lounaspaikkoihin oli pitkät jonot. Vaikka Ruotsi on luopumassa käteisestä, messujen lounaspaikoissa kelpaisi vain käteinen.

Elmiassa ei tarvitse kulkea nälissään vaikka ei jaksaisi jonotella lounaspaikkoihin. Usealla pisteellä jaettiin ilmaiseksi hodareita. Hodarin sisään tulevat nakit sai lämmittää itse hiilloksella. Muutamalla pisteellä oli kaikille vapaasti jaossa olutta janojuomaksi. Kahvia ja mehua sai jatkuvasti.

Elmiassa oli leivän rinnalle sirkushuvina metsäkonekuljettajien maailmanmestaruuskisojen finaalit. Suomalaiset kuskit eivät selvinneet taistelemaan mitaleista finaalin olleessa saksalaisen ja puolalaisen kuskin taistelua. Finaalista löytyy youtube-videota.

Messuilla oli runsaasti myös erilaisia aiheeseen liittymättömiä torimyyjiä. Messujen esittelijöiden määrä ei suoraan kerro kiinnostavien kohteiden määrästä. Ilman rihkamakauppiaita messuilla säästäisi askeleita lenkkien ollessa lyhyempiä.

Elmiassa oli mukana runsaasti erilaisia klapikonevalmistajia. Esillä oli kotimaisien valmistajien lisäksi myös eteläisemmästä euroopasta olevia tekijöitä. Kaikki myytävät koneet eivät olleet toistensa kopioita. Välillä kehitys oli mennyt selvästi myös taakse päin.

Pohjois-Italiasta oleva Pinosa oli tuonut messuille täyden kattauksen polttopuiden tekemiseen ja myymiseen soveltuvia koneita. Kuvassa olevalla koneella saa käärittyä polttopuut muoviin. Puista tulee myyntipakkaus sen jälkeen kun muoviin nidotaan kantokahva kiinni.

Messujärjestäjät olivat halunneet tuoda myös jotakin uutta nähtävää messuille. Droneille (=pienhelikopterit) on pohdittu metsälalle käyttökohteita. Elmiassa oli droneille pystytetty oma messuteltta, yritystä oli, mutta osasto tuntui keinotekoisen väkisin pystytetyltä.

Messuilla oli myös muutamia vanhoja metsäkoneita näytillä. Paikallaan seisoessa vanhat koneet eivät anna vieraille kiinnostavaa tarjottavaa. Liikkuessa ja kovaa ääntä pitäessä kiinnostus nousee pysähtymisen arvoiselle tasolle.

Messuilla oli myös uutta ja vanhaa yhdistettynä. Ruotsissa valmistetaan vieläkin hevosajoon soveltua juontokärryjä. Nykyiset hevoskuormat näyttivät kovin vaatimattomilta menneiden vuosien talonkorkuisiin kuormiin verrattuna.

Messuilla oli mukana yli 30 tonnin metsäkoneita, mutta myös kevyempää osasto. Kuvan kärryissä on sähkömoottori kuljettamassa lastia pitkin polkuja. Kärryt soveltuvat esimerkiksi ahtaisiin pihoihin pihapuiden kuljettamiseen. Kärrytkin ovat kivemmat kuin kantaminen.

Ruotsin suosituimmalla metsäkeskustelupalstalla skogforumilla oli oma messuosastonsa. Käyn itse aina välillä lukemassa palstalta pienien metsäkoneiden keskusteluja. Pysyy ajassa mukana.

Elmia on metsäkoneiden messut, moottorisahat ja muut pienet koneet olivat messuilla sivuosassa. Husqvarnalla oli messuilla mukana uutuus, joka esitellään vasta messujen jälkeen. Vähän verhottuna asiat ovat kiinnostavampia.

Toisena uutuutena Huskun saha oli saanut takakahvankin päälle takapotkusuojan. En ole kokenut takapotkuja merkittävä ongelmana.

Messuilla oli tarjolla monta kännykkällä käytettävää metsäsuunnittelmaa / -suunnitteluohjelmaa. Erilaiset sovellutukset ovat tulossa metsäalalle, kannattaa kokeilla saatavilla olevia ja ottaa jokin käyttöön. Helpottavat elämää.

Kokonaisuudessa messut olivat positiivinen kokemus. Sain entistä paremman kuvan miten muut valmistajat ovat ratkoneet samoja teknisiä ongelmia. Ja kun menen oman koneen kanssa messuille, minulla on tiedossa missä haluaisin koneen kanssa olla ja miten konetta kannattaa messuilla esitellä.

One thought on “Messuraportti: Wood Elmia 2017

  1. Päivitysilmoitus: Metsätaimien taimitarhatuotanto | Puuntuottaja – raha on paras metsäneuvoja

Kommentointi on suljettu.