Metsätaimien taimitarhatuotanto

Pääsimme Elmia2017-messumatkalla messujen ulkopuolisena lisämatkaohjelmana tutustumaan Svenska Skogsplantorin taimitarhalle metsäpuiden taimituotantoon. Minulla oli jo aiempaa kokemusta metsäpuiden tuottamisesta, olin kokeillut kasvattaa testimielessä keräämistäni männyn siemenistä taimia.

Kokeeni ei ollut kovinkaan mahtipontininen ja tuloksellinen. Taimituotantokokeestani löytyy kuvia ja tekstiä puuntuottajan facebook-sivulla. Käy katsomassa kuvat ja tykkäämässä sivusta jos olet rekisteröitynyt facebookkiin. Pelkkä kuvien katsominen ei vaadi rekisteröitymistä.Metsäpuiden taimituotanto lähtee käyntiin keväällä siemenien istuttamisesta turpeeseen. Siemenet istutetaan itämään tiheälle kasvatusalustalle josta itäneet taimenalut koulitaan myöhemmin varsinaiselle kasvatusalustalle.
Vierailun kohteella olleella taimitarhalla käytetään koulinnan jälkeen vain keskikokoista paakkua tuottavaa ilmastoitua (=kennon sivuissa on pysty reikiä) kasvatusalustaa. Skogsplantorin hinnastosta (löytyy jutun alhaalta) päätellen Ruotsissa on saatavilla ainakin seitsemää eri paakkukokoa, paakkukoko vaihtelee taimitarhoittain. Suomeen toimitetaan vain keskikokoista paakkua vierailumme kohteena olleelta tarhalta.

Ostettavan paakun sopiva koko vaihtelee tarpeen mukaan. Suuremmassa paakussa on juurille enemmän tilaa. Suuren paakun haittana hinnan lisäksi verrattuna pienempään paakkuun on suuremman tilan vieminen kasvatus-, kuljetus, ja istutusvaiheessa. Keskikokoinen on yleensä hyvä vaihtoehto.

Skogsplantor kasvattaa pottitaimien lisäksi myös avojuuritaimia sekä avojuuri- ja pottitaimen välimuotona olevia TePlus-taimia. Pottitaimet ovat suosituimpia 87% markkinaosuudella.

Suomessa tuntemattomat TePlus taimet saavat alkunsa pottitaimina, mutta niiden annetaan kasvattaa lopussa avojuuritaimia potin ulkopuolelle. Avojuuri ja TePlus-taimien istutus tehdään kourukuokalla. Kourukoukalla istuttaminen on hitaampaa kuin pottiputkella istutus. Ajojuuritaimea rakenteeltaan selkeämmät TePlus taimet ovat hieman nopeampi istuttaa kuin avojuuritaimet.Taimet viettävät ensimmäiset viikot kasvihuoneissa itämässä ja tuottamassa ensimmäisiä versoja. Yhteen 15×50 metriseen kasvihuoneeseen mahtuu kerralla yli 4000 uudistushehtaarin taimet. Metsäpuiden siemenien itämisprosentti ei ole edes taimitarhalla täydet 100%. Osa siemenistä jää itämättä. Kaksivaiheisella kasvatuksella taimitarha välttää itämättömien taimien jatkokasvatuksen jolloin kasvatuskentille saadaan enemmän taimia kasvamaan. Taimitarhalla tila on rahaa.

Taimitarhoilla käytetään sekä luonnosta kerättyjä että siemenviljelyksiltä kerättyjä jalostettujasiemeniä. Siemenviljelyssiemeniä ei riitä edes ruotsissa kaikille ostajille. Kannattaa pyytää ostohetkellä siemenviljelyksiltä tulevia laatupuita tuottavia siemeniä, hintaero on pieni verrattuna metsikkösiemenestä kasvatettuihin taimiin. Taimitarhoillakin robotit alkavat robotit korvaamaan ihmistyövoimaa. Vierailemallamme taimitarhalla oli otettu vuonna 2017 käyttöön taimienkoulintarobotti. Robotti otti kasvatuskennoissa olevat taimet esille ja erotteli konenäön avulla itämättömät taimet pois ja istutti hyvin kasvaneet taimet varsinaisille kasvatusalustoille.

Kuvasin aiheesta myös lyhyen videon. Videolta saa kuvan miten nopeasti robotti hoitaa koulinan. Videon alussa robotti poimii taimia alustalta. Poimimisen jälkeen taimet kuvataan ja lajitellaan konenäön avulla. Hyvät taimet istutetaan varsinaiselle kasvatusalustalle ja huonot taimet pudotetaan poistohihnalle. Koulinnan jälkeen jokaisessa paakussa on elävä taimi. Taimen seuraana tehtävänä on kasvattaa hyvät juuret paakkuun. Taimen pituudella on tulevaisuuden kannalta vähemmän merkitystä kuin juuriston kunnolla. Hyvä juuristo tuottaa nopeasti hyvän metsän.Koulitut taimet saivat uuden kasvupaikan ulkokentillä jossa ne viettävät kesän kasvatellen juuria ja vartta. Taimet saavat ulkokentällä myös kokea luonnon raakuuden, vierailumme taimitarhalla taimet olivat saaneet kesän alussa ensimmäisiä kokemuksia pakkasesta.

Osalle taimista tehdään lyhytpäiväkäsittely. Lyhytpäiväkäsittelyn idena on kasvattaa taimia huijaamalla yhdessä kesässä rakenteeltaan kaksivuotisia taimia. Lyhytpäiväkäsittelyssä taimia aletaan peittämään hallitusti valoaläpäisemättömällä verholla jolloin ne luulevat syksyn tulleen ja käyvät lepotilaan. Seuraavaksi verhoa aletaan raottelemaan jolloin taimet luulevat kevään tulleen ja lähtevät kasvattamaan seuraavan vuoden vuosikasvaimia. Istutuksen jälkeen havupuiden taimia uhkaa syödyksi tuleminen. Ensimmäinen syöjä on tukkimiehentäi. Tukkimiehentäi syö ravinnokseen havupuiden taimien rungon kuorta. Tukkimiehentäi suojauksen voi tehdä:

  • Ruiskuttamalla taimen päälle liimaa ja hiekkaa. Menetelmän kaupallinen nimi on Conniflex
  • Ruiskuttamalla taimen päälle vahaa
  • Kietomalla rungon ympärille paperia. Menetelmen kaupallinen nimi on MultiPro
  • Lyömällä tukkimiehen täitä Karate Zeonilla niskaan. Eli kastamalla taimet Lambda-syhalotriiniä sisältävään ”Karate Zeon” kasvinsuojeaineeseen. Sama aine toimii myös kirjanpainajien torjunnassa.

Ruotissa FSC-metsäsertifikaatti ei salli metsätaloudessa kasvinsuojeluaineiden käyttöä. Ei edes tukkimiehentäin torjuntaan. Kasvinsuojeluainetta erikoisempi suojaaminen on kalliimpaa kuin kasvinsuojeaineen käyttäminen.

Liimalla ja hiekalla käsitellyt Conniflex taimet maksavat 115€ + arvonlisävero enemmän per 1000 taimea kuin kemiallisesti suojatut taimet. Istatettaessa 1800 taimea per hehtaari, hehtaarille lisäkustannusta syntyy 207 euroa. Erikoisemman käsittelyn kannattavuus riippuu siitä saako käsitellyistä taimista korkeampaa hintaa tulevaisuudessa.

Sidottaessa 207 euroa 50 vuoden ajaksi kuuden prosentin korolla, syntyy lopussa 3812 euron summa. Jos uskot saavasi 50 vuoden kuluttua yli 3800 euroa enemmän silloista raha per hehtaari Conniflex käsitellyistä taimista, kannattaa taimet käsitellä liimalla ja hiekalla kasvinsuojeaineiden sijasta.Kasvatuksen ja mahdollisen tukkimiehentäin torjunnan jälkeen taimet pakastetaan odottamaan istutusta. Pakastetut taimet odottavat kylmässä rauhassa tulevaa istustuskautta ja matkustavat levossa myös Suomalaisille uudistusaloille.

Muista antaa taimien sulaa rauhassa ennen istuttamista. Taimi ei saa jäisestä paakusta vettä ja ravinteita. Naputtelin aiemmin pidemmän jutun pottitaimien istuttamesta. Käy lukemassa juttu ennen istuttamista. Svenska Skogsplantor ansaitsee kehut avoimesta hintalistasta. Hintalista löytyy myös Skogsplantorin verkkosivuilta. Valuuttakurssimuuto on kätevä tehdä esimerkiksi Forexin sivuilla.

One thought on “Metsätaimien taimitarhatuotanto

  1. Päivitysilmoitus: Kuusen viljelyä istuttamalla pottitaimia mättäisiin | Puuntuottaja – raha on paras metsäneuvoja

Kommentointi on suljettu.